vrijdag 8 april 2022 |
 13:00 uur

Biologisch afbreekbaar polymeer uit rioolslib

HVC, waterschappen en Paques Biomaterials maken biologisch afbreekbaar biopolymeer uit rioolslib

In ons moderne leven speelt plastic een grote rol waar bijna niet aan te ontkomen valt. Bewustwording van de nadelige gevolgen van plasticgebruik wordt steeds belangrijker. 

De nadelige gevolgen van ons plasticgebruik zijn talloos. Het begint al bij het productieproces, waarbij een reeks aan schadelijke stoffen vrijkomt. Bovendien worden plastics gemaakt van een fossiele bron, namelijk aardolie. En wat gebeurt er na het gebruik? Een groot deel van het plastic afval wordt verbrand en wordt niet gerecycled. Het grootste probleem is echter het afval dat níét bij de afvalverwerker eindigt: dat komt vaak in de natuur terecht, en blijft daar jarenlang liggen omdat het slecht afbreekt. Plastics die in het milieu terecht komen beïnvloeden de water- en bodemkwaliteit o.a. door microplastics en de afgifte van chemische stoffen.  

Tijd om op een radicaal andere manier plastic te produceren. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar plastic uit afvalwater: het kan! HVC, waterschappen en Paques Biomaterials maken een biologisch afbreekbaar biopolymeer uit rioolslib. Dit alternatief voor plastic kan helpen om de wereldwijde verspreiding van microplastics terug te dringen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijk reststoffen die eerder tot biogas werden verwerkt maar in deze demonstratie-installatie worden opgewerkt tot een waardevol nieuw materiaal dat plastic kan vervangen. Het biopolymeer wordt de komende tijd door drie bedrijven getest op verschillende commerciële toepassingen waaronder toepassingen in de land- en tuinbouw zoals groeisubstraten, plantpluggen of ‘slow release fertilisers’. Welke uitdagingen en hobbels zijn er nog te nemen? We namen een kijkje in de proeffabriek en praatten o.a. door over de uitdagingen rondom ‘einde afvalstatus’. 

Locatie: HVC, Baanhoekweg 38, Dordrecht

Foto

Video