23-26 april 2013

Urgenda toerde van 23 t/m 26 april door de provincie Noord-Brabant. Evenals bij de voorgaande acht Regiotouren bezochten we inspirerende duurzame initiatieven in de provincie. Met de elektrische bus gingen we langs bijzondere initiatieven in o.a. Eindhoven, Oisterwijk, Helmond, Oss, Breda en Bergen op Zoom.

Terugblik

Bedrijven, overheden en particulieren, allen koplopers op het gebied van duurzame mobiliteit, voedsel, bouw, energie of de biobased economy, werden uitgelicht.

DUURZAAMSTE WETHOUDER

Op woensdag 24 april werd in Tilburg de Duurzaamste wethouder van Noord-Brabant bekend gemaakt. De uiteindelijke winnaar is Hetty Tindemans van de gemeente Landerd; zij bespaarde in drie weken tijd 25,4% gas en 20,9% elektriciteit. In totaal bespaarden de 15 wethouders 10,2% gas en 20,6% elektriciteit. De Brabantse wethouders gingen met elkaar de strijd aan om thuis zoveel mogelijk energie te besparen en hielden hun resultaten bij met de besparingsmonitor de Wattcher. De gegevens van de wedstrijdperiode werden vergeleken met de gegevens van de verbruiksperiode van het jaar daarvoor om de winnaar te kunnen aanwijzen.

COLLEGE TOUR

De Regiotour startte op dinsdagavond 23 april met de tweede Urgenda College Tour. In ‘s-Hertogenbosch vertelde Thomas Rau (RAU Architects -Turntoo) zijn boeiende (levens)verhaal aan studenten, presentator Marjan Minnesma (directeur Urgenda) en de bekende Brabantse cabaretier Leon van der Zanden.

Video's