‘Klimaatbuffers in het kwadraat’, of ‘Blue Carbon’! In schorrenbodems ligt in vergelijking tot andere bodems veel koolstof (C) opgeslagen. Elk jaar wordt er netto ook nog eens veel koolstof vastgelegd. Schorren zijn hoger gelegen slibdelen die CO₂ vastleggen. Dit kan als organische koolstof eeuwenlang in de bodem opgeslagen blijven, mits we de schorren goed beschermen.
Naast de functie voor de koolstofopslag, dienen de schorren ook als stikstof- zand- en slibfilter, kraamkamer voor vis en zeedieren en als nestplaats voor veel vogelsoorten. Tevens vangen ze golfslag op zodat de dijken erachter lager kunnen blijven. Ze vervullen dus een belangrijke functie voor onze kustverdediging.
De Oosterschelde kampt met zogenoemde zandhonger. Dit houdt in dat er meer erosie is door golfslag, dan opslibbing door de kust. Zand verdwijnt. Om de schorren te beschermen is het dus belangrijk om of de golfslag af te remmen of de zandhonger te stillen door middel van opslibbing.
Steeds meer schorrengebieden worden gewonnen voor landbouw of industrie. Jim van Belzen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek aan de (NIOZ) pleit ervoor om zuiniger te zijn met deze gebieden en ze het liefst uit te breiden.
Locatie: ’t Haventje Rattekaai, Middenhof 3, Rilland