woensdag 6 april 2022 |
 10:45 uur

Cosun Beet Company

De Urgenda karavaan komt aan bij Cosun Beet Company. Uit suikerbieten maak je kristalsuiker en suikerklontjes. Uiteraard. En verder? Melasse, plantaardige proteïne, diervoeders, bio-ethanol, groen gas? Hulpstoffen voor (vaat)wasmiddelen, cosmetica, bioplastics? Zeker! 

Jaren geleden was er een drastische daling van de suikerprijzen in Europa, waardoor de winstgevendheid onder druk kwam te staan. Dat leidde ertoe dat men ging nadenken over nieuwe manieren om de suikerbiet te benutten. Ook door de afname van de vraag naar suiker voor voedselproductie, is er steeds meer suiker beschikbaar voor andere toepassingen.  

Cosun Beet Company durft inmiddels te stellen dat ze geen afvalstromen kennen, de suikerbiet is nagenoeg volledig circulair. Zelfs de vrachtwagens waarin de suiker wordt vervoerd rijden op hun eigen groene gas uit suikerbieten. Sterker nog: bijna alles wat te maken is uit olie of fossiele grondstoffen, is ook te maken uit suiker, maar dan veel duurzamer! Hier vertelden ze ons alles over de suikerbiet als bron voor uiteenlopende circulaire en biobased oplossingen. Pieter Brooijmans en Olaf van Baal van Cosun Beet Company begeleidden ons! 

Locatie: Cosun Innovation Centre, Kreekweg 1, Dinteloord