Hoe respecteer je de natuur, terwijl je als bedrijf of organisatie ook wil bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid? Dat is de vraag waar alle stakeholders in Groene Cirkels zich samen over buigen. Groene Cirkels is een landelijk netwerk van innovatieve bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties die gezamenlijk werken aan duurzaamheidsoplossingen en een circulaire samenleving.
Na een inleiding van Prof.dr.ing. J.W. Erisman bij de Cosun Innovatiecentrum, begeleidde Marjan Minnesma een discussie over de toekomst van de landbouw met Gedeputeerde Elies Lemkes, Gedeputeerde Jo-annes de Bat, en verscheidene representanten van Cosun Beet Company, Groene Cirkels, ZLTO en boer Pieter Maris.
De roep om duidelijke doelstellingen voor de landbouw van zowel nationaal en Europees niveau, kwam meermaals ter tafel. Wat voor landbouw willen we in de toekomst en wat en hoeveel willen we produceren? De overheid weet wel wat ze niet meer wil i.v.m. stikstof maar niet wat ze wel wil. Er is een visie nodig waarbij er naar landschap wordt gekeken als één groot systeem, waarbij technologie juist kan helpen om natuurinclusief boeren mogelijk te maken. En de oplossing ligt niet bij de technologie óf de natuur, zo is het bijvoorbeeld de robotisering die strokenteelt rendabel(er) kan maken.
Toch zijn er obstakels: “het systeem is er nu niet op ingesteld natuurinclusieve manier van boeren te verwaarden”. De Cosun Beet Company werkt aan het compleet verwaarden van de suikerbiet, tot aan het blad aan toe. Het meer verwaarden van de gehele biet moet ook terug te zien zijn in de prijs die de ketenpartij voor de biet betaald (zonder dat de hogere prijs zorgt voor overproductie).
Projecten die werken naar positieve biodiversiteit en verbeterde bodembiologie geven goede moed, maar de inconsistentie van regelgeving, hoe deze projecten verder op te schalen zijn, hoe dit leidt naar een algehele transitie van de sector als systeem, en hoe het verdienmodel na de projectmatige periode te behouden is – zijn nog open vragen. Provincie Brabant financiert de transitie, maar ziet nog niet het verdienmodel ontstaan waardoor subsidie niet meer nodig is.
Wederom komt de discussie weer tot een visieplan waar ieder zich voor in kan zetten. De oproep van Marjan Minnesma is duidelijk: wacht niet op Den Haag, zwengel als provincie zelf deze discussie aan, want deze transitie is heel erg nodig. Urgenda wil zich hier ook voor inzetten.
Locatie: Cosun Innovation Centre, Kreekweg 1, Dinteloord