woensdag 6 april 2022 |
 15:45 uur

Zeewieren

Ze staan aan het begin van de voedselketen, slaan CO₂ op en zijn belangrijk voor de zuurstofvoorziening onder water. Zeewieren hebben net als oesters en mosselen geen landbouwgrond nodig, maar ze vervullen wel een heel belangrijke rol. Zeewier valt binnen de groep van macroalgen, omdat ze aan fotosynthese kunnen doen. Er bestaan ontzettend veel soorten zeewieren, die verdeeld worden in de groepen groenwieren, bruinwieren en roodwieren. Veel zeewieren zijn rijk in vitaminen en eiwitten. Zeewier biedt bovendien een rijke smaak en kan dan ook in veel gerechten gebruikt worden. Naast dit aanbod van vele voedingsstoffen, kunnen zeewier-soorten zich ook snel voortplanten, leven ze op zeer veel plekken op aarde en kunnen ze in bepaalde omstandigheden overleven zonder vers water. De oogst is bovendien met moderne technieken ook duurzaam te organiseren. 
 
Wethouder Kees Verburg heette welkom in Reimerswaal, waarna bioloog en wetenschapper Klaas Timmermans van het NIOZ ons meenam in de wereld van zeewieren. Zeewieren als alternatieve eiwitbronnen? Hoe planten ze zich voort? En kunnen en willen we er ook ‘hoogwaardige producten’ van maken zoals bakjes voor zeewieren? We mochten de roodwieren en bruinwieren bekijken bij het NIOZ. 

Locatie: NIOZ, Korringaweg 7, Yerseke

Podcast met Klaas Timmermans

Video

Foto's