woensdag 6 april 2022 |
 15:45 uur

Zeewier

Wat is zeewier?

Zeewieren staan aan het begin van de voedselketen, slaan CO₂ op en zijn belangrijk voor de zuurstofvoorziening onder water. Net als oesters en mosselen hebben ze geen landbouwgrond nodig, maar ze vervullen wel een heel belangrijke rol. Zeewier valt binnen de groep van macroalgen, omdat ze aan fotosynthese kunnen doen. Er bestaan ontzettend veel soorten zeewieren, die verdeeld worden in de groepen groenwieren, bruinwieren en roodwieren.

Zeewier is gezond

Veel zeewieren zijn rijk in vitaminen en eiwitten. Vers zeewier biedt bovendien een rijke smaak en kan net als gedroogd zeewier in veel gerechten gebruikt worden.

Zeewier is duurzaam

Naast dit aanbod van vele voedingsstoffen, kunnen zeewiersoorten zich ook snel voortplanten, leven ze op zeer veel plekken op aarde en kunnen ze in bepaalde omstandigheden overleven zonder vers water. De oogst is bovendien met moderne technieken ook duurzaam te organiseren.

Regiotour bezoekt zeewieronderzoekers NIOZ

Wethouder Kees Verburg heette ons welkom in Reimerswaal, waarna bioloog en wetenschapper Klaas Timmermans van het NIOZ ons meenam in de wereld van zeewieren. Zijn zeewieren inzetbaar als alternatieve eiwitbronnen? Hoe planten ze zich voort? En kunnen en willen we er ook ‘hoogwaardige producten’ van maken zoals bakjes voor zeewieren? We mochten de roodwieren en bruinwieren bekijken bij het NIOZ. Bekijk de foto’s en het videoverslag hieronder.

Podcast met Klaas Timmermans

Video

Foto's